De zijkant van de macht – waarom de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten.

Julia Wouters

Julia vroeg zich af waarom het aantal vrouwen in de politiek niet toeneemt maar afneemt. Ze ging op zoek naar de antwoorden en schreef er het boek De Zijkant van de Macht over.

Het boek raakte een gevoelige snaar, kreeg lovende kritieken en heel veel publiciteit. Regelmatig spreekt Wouters er op tv en radio over. De Zijkant van de Macht werd genomineerd als Managementboek van het jaar, De Opzij Literatuurprijs, en de Prinsjesboekenprijs.

OPZIJ  nomineerde De Zijkant van de Macht voor de Literatuurprijs 2019. “De Zijkant van de macht is een urgent boek, in het licht van de huidige (inter) nationale politieke ontwikkelen. Met een scherpe pen weet Wouters een blinde vlek bloot te leggen en is zo hopelijk een bron van inspiratie voor vrouwen om de politiek in te gaan – op welk niveau ook.”

NRC gaf De Zijkant vier sterren. En schreef: “Wouters werkte elf jaar als politiek assistent van Lodewijk Asscher, politiek leider van de PvdA die eerder wethouder en vicepremier was. Daarmee heeft ze een uitstekende uitgangspositie om te reflecteren op de positie van vrouwen in de Nederlandse politiek: voldoende afstand om zelf geen rancune of wrok te koesteren en nabij genoeg voor rake inzichten en toegang tot relevante personen.

Dit maakt De zijkant van de macht tot een boeiend verslag van bijvoorbeeld alledaags seksisme dat er voor zorgt dat eigenschappen die bij mannelijke politici worden gewaardeerd bij vrouwen irritatie opwekken.”

Ook Elsevier gaf De Zijkant van de Macht vier sterren. “Een boeiend inkijkje in het mannentheater dat de politiek volgens oud-premier Wim Kok (Pvda) nog altijd is.” en “Haar boek voegt aan de bestaande literatuur materiaal toe uit de praktijk, waarvan ook mannen kunnen leren.”

Volgens De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen is De Zijkant van de Macht “net zo goed relevant en herkenbaar voor de artsenwereld als voor de politiek, een echte eyeopener met vele herkenbare zaken en punten voor zelfreflectie. Bewustzijn van onder andere het queen bee e/o krabbenmand fenomeen, het herkennen van dominantie technieken en wellicht een snufje sisterhood, kunnen de vorderingen op gebied van de emancipatie van vrouwen in het geheel in een aantal sectoren ten goede komen.”

Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis. Of download direct als e-book.

Referenties

Na Zijkant van de macht te hebben gelezen, wisten we meteen dat we Julia wilden aanvragen aanwezig te zijn op het Feminer 2019. 15 Studentes kregen de kans bij haar aan te schuiven, en meerderen van hen waren laaiend enthousiast over hun tafelgesprek met Julia. Voorafgaand aan de avond had Julia aangegeven dat ze haar praatje “uit het hoofd en hart” zou doen, en dat bleek: ze gaf een beknopte speech over haar bevindingen door de jaren heen, doorspekt met een flinke dosis humor en motiverende woorden. We zijn erg blij dat Julia aanwezig kon zijn én dat ze de avond knallend heeft afgesloten met een krachtig verhaal!

Annemieke van StraalenStichting Feminer

Tijdens de Algemene Leden Vergadering van WO=MEN gaf Julia Wouters met humor en veel kennis van zaken een presentatie. Ze besprak waarom het in Nederland met de positie van vrouwen in de politiek zo bedroevend slecht is gesteld. Mooie voorbeelden waar vrouwen in de dagelijkse praktijk tegen aan lopen. De toehoorders kregen bovendien allerlei praktische tips om zich tegen subtiele vormen van onderdrukking te weren. De presentatie mondde uit in een levendige discussie en veel inspiratie onder de aanwezige om feminisme in de politiek op de kaart te zetten en tot een nieuwe progressieve agenda te komen.

Edith van der SpruitDirecteur genderplatform WO=MEN

De zijkant van de macht is een persoonlijk verhaal, waar Wouters’ hart voor de zaak duidelijk naar voren komt. Ze behandelt beknopt een grote hoeveelheid onderwerpen die minstens een boek op zich waard zijn. Door de vele gesprekken die ze gevoerd heeft, komen deze onderwerpen wel echt tot leven en leest het lekker weg. En hopelijk zet het dan ook echt aan tot actie!

Managementboek.nl