Strategisch onderhandelen voor vrouwen

Monic Bührs en Elisa de Groot

Vrouwen zijn veel beter in onderhandelen dan mannen, tenminste … als zij onderhandelen vanuit hun professionele rol of als zij onderhandelen voor een ander. Maar als het gaat om hun eigen belang, dan ligt het heel anders. 

Vrouwen vragen gemiddeld veertien maanden later om salarisverhoging dan mannen. En ook andere belangrijke vragen, zoals uitbreiding van het opleidingsbudget, secretariële ondersteuning, een leaseauto of het projectleiderschap van die strategische opdracht, stellen ze liever uit. Jammer, want onderhandelen hoort bij het strategische spel dat in organisaties wordt gespeeld.

Voor mannen is onderhandelen een spel dat zij dagelijks spelen. Een van hun regels is: de eerste nee betekent geen nee, maar geeft de start van de onderhandeling aan. Vrouwen zien de eerste nee juist vaak als het eind van de onderhandeling. Door dit soort verschillen hebben vrouwen niet door dat onderhandelen niets meer is dan een spel tussen twee partijen en dat ze daarmee hun voordeel kunnen doen. Tijd voor verandering! Goed onderhandelen levert u namelijk een hogere waardering, meer status en meer kansen om uzelf te ontwikkelen op. Bovendien bent u meer tevreden over uw positie, uw salaris en de invloed die u kunt uitoefenen.

Dit boek leert u hoe onderhandelen leuk wordt. Met een goede voorbereiding, de juiste strategie en het inzetten van uw vrouwelijke kracht zult u krijgen wat u wilt. En wat misschien nog wel belangrijker is: u speelt het onderhandelingsspel voortaan met plezier!

Luister hier naar het interview met Elisa de Groot bij NPO Eénvandaag: BNR, Radio interview, Vrouwen verdienen nog altijd minder

Video 2 met deze link invoegen:

Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis.